Home » Zonneboiler

Zonneboiler

Zonneboiler

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Het water uit de zonneboiler kunt u gebruiken als tapwater en is dus geschikt om bijvoorbeeld mee te koken of te douchen, of als (bij)verwarming voor uw bestaande verwarmingsinstallatie. Een zonneboiler bestaat uit:

 • zonnecollector
 • voorraadvat
 • en een eventuele naverwarmer

Zonnecollector

De zonnecollector is de plaat of buizen welke op het dak ligt om zonlicht te vangen. In de zonnecollector zit een buizensysteem met daarin vloeistof. Het buizensysteem loopt verder door tot in het voorraadvat van de zonneboiler. De vloeistof in de zonnecollector wordt opgewarmd door de zon en daarna gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen. De vloeistof in de buizen kan een temperatuur behalen van tot wel 90 graden. Een zonnecollector is gemiddeld tussen de 2 en 6 m2 groot.

Heatpipe zonnecollectorsystemen onderscheiden zich direct in de eerste linie van vlakke plaatcollectoren. Dit komt door het betere opwekrendement en in optisch zin door het interessante design. Onze collectoren behalen maar liefst 30% meer capaciteit met een gelijk oppervlak op basis van een vlakkeplaat collector.

Het principe

Een heatpipe zonnecollector is gebaseerd op het werkingsprincipe van een thermosfles. Bij·zoninstraling verdampt het medium in de buis en geeft het zijn warmte af in het bovenste deel, de condensator, waar de warmte wordt uitgewisseld aan het vorstveilige warmtemedium in de buizenverdeler.

De temperatuur in de condensator kan oplopen tot boven 200°C. De buizen vormen een·gescheiden (droog) onderdeel met de buizenverdeler, waardoor ze gemakkelijk naar de·instralingshoek zijn te draaien. Onze collectoren produceren zelfs in de winter en bij bewolking nog bruikbare energie. Naast sanitairwater kan de warmte ook worden benut voor de centrale verwarming.

Voordelen van Heatpipes

 • Heatpipes zijn ideaal voor toepassing in gesloten zonnecollectorsystemen
 • Snelle overdracht van warmte
 • Minder m2 collectoroppervlak nodig t.o.v. vlakke panelen
 • Gemakkelijk “uit” te schakelen en bescherming tegen oververhitting
 • 365 dagen per jaar bruikbaar
 • Eenvoudige hydraulische inpassing
 • Onderhoudsvrij

Voorraadvat

Een zonnecollector is altijd aangesloten op een voorraadvat. Dit voorraadvat wordt ook wel de boiler genoemd en is gevuld met leidingwater. Het water wordt opgewarmd door de vloeistof in het buizensysteem van de zonnecollector. Een voorraadvat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meeste zonneboilers hebben een voorraadvat waar tussen de 80 en 300 liter water in kan. Voor professioneel gebruik, zoals hotels, campings passen we ook vaten toe met een nuttige inhoud van 800 tot 1000 liter.

Naverwarmer

Hoewel de zonneboiler ook op bewolkte dagen nog warmte kan leveren, zal de zonneboiler over het algemeen in de zomerperiode meer warm water kunnen genereren dan in de winter. Om deze reden wordt de zonneboiler aangesloten op een naverwarmer. Vaak is dit uw huidige cv-combiketel. Wanneer het water niet warm genoeg is, zorgt deze ketel ervoor dat het water wordt naverwarmd. Om te zien of uw verwarmingssysteem geschikt is als naverwarmer, kunt u letten op het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler) op uw huidige ketel.

Soorten zonneboilers

Als u een zonneboiler aan gaat schaffen zult u zien dat er verschillende soorten zijn waaruit u kunt kiezen. De verschillende soorten zonneboilers zijn:

 • standaard zonneboiler
 • compacte zonneboiler
 • cv-zonneboiler
 • zonneboilercombi

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een los voorraadvat dat in de woning wordt geplaatst. Een standaard zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 80 en 200 liter.

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler heeft als voordeel dat het geen los voorraadvat heeft. De zonnecollector en het voorraadvat zijn namelijk geïntegreerd, waardoor de compacte zonneboiler een stuk minder ruimte in zal nemen. Doordat de watervoorraad echter op het dak wordt opgeslagen, moet het dak wel extra gewicht kunnen dragen. Bekijk vooraf of uw dak hiervoor geschikt is. In de compacte zonneboiler kan tussen de 70 en 170 liter water worden opgeslagen.

Cv-zonneboiler

Bij de cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler. Hierdoor dient de zonneboiler als een soort voorverwarmer van de cv-ketel, waardoor er, naast op de kosten voor warm water, ook bespaart kan worden op de stookkosten voor de verwarming. Deze zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 110 en 300 liter.

Zonneboilercombi

Bovenstaande zonneboilers leveren alleen tapwater. Wilt u een zonneboiler ook gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Dan is een zonneboilercombi de juiste keuze. De warmte in deze zonneboiler wordt gebruikt voor het opwarmen van tapwater én voor de centrale verwarming. Deze zonneboiler is vooral geschikt voor lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming. Bij de meeste particulieren passen we bij een zonneboilercombi een watervoorraad van circa 300liter toe.

Besparing

Met een zonneboiler kunt u wel tot 45% besparen op de energiekosten voor warm water. Het exacte bedrag dat u kunt besparen met een zonneboiler is afhankelijk van vele factoren, zoals de grootte van uw zonneboiler, de manier waarop u nu warm water produceert en de hoeveelheid warm water dat u gemiddeld verbruikt. Om een indicatie te krijgen van de jaarlijkse besparing die een zonneboiler u op kan leveren, kunt u rekening houden met de volgende factoren:

 • gemiddelde opbrengst zonneboiler: 100 tot 300 m3 gas per jaar
 • huidige gasprijs: € 0,65 per m3 gas

 

Dit betekent een jaarlijkse besparing van € 65 tot ongeveer € 200. Deze besparing zal uiteraard toenemen wanneer de gasprijs stijgt.

Wanneer u momenteel over een elektrische boiler beschikt, zal u nog meer besparen met een zonneboiler. De besparing ligt dan op gemiddeld € 370 per jaar. Een elektrische boiler is namelijk duurder in gebruik, omdat het verwarmen van water met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas.

Duurzaam

Een zonneboiler komt niet alleen uzelf ten goede, maar ook het milieu. Omdat een zonneboiler zonne-energie gebruikt om water te verwarmen, neemt het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, af. Met een zonneboiler kan een huishouden het aardgas dat nodig is voor waterverwarming met bijna de helft verminderen. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler en een hr-combiketel als naverwarmer jaarlijks gas. Dit betekent een vermindering van de CO2-uitstoot. Een zonneboiler is dus een goede manier om het milieu een handje te helpen.

Zonneboiler én zonnepanelen?

Twijfelt u tussen het aanschaffen van een zonneboiler en zonnepanelen? Mocht u een grote investering niet erg vinden, kunt u er altijd voor kiezen om beide soorten systemen op uw dak te laten plaatsen. Zonnepanelen lijken op zonneboilers, maar genereren stroom in plaats van warm water. Het voordeel van zonnepanelen is dat ze over het algemeen snel zijn terugverdiend, gemiddeld binnen 6 a 10 jaar. Houd er wel rekening mee dat u voor zonnepanelen wel ruimte op uw dak beschikbaar moet hebben. Een redelijk systeem bestaat namelijk al gauw uit zo’n 12 zonnepanelen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor minder zonnepanelen. U vult de stroom die u tekort komt dan simpelweg aan met de reguliere stroom van de energieleverancier.

Wat kost een zonneboiler?

Voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen is het natuurlijk fijn om inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen van een dergelijk systeem. De zonneboiler prijzen hangen af van onder andere de grootte van het voorraadvat. Houdt bij deze keuze rekening met het aantal personen in uw huishouden. Ga uit van ongeveer 50 liter per persoon. Heeft u dus een huishouden van 4 personen? Dan kunt u kiezen voor een voorraadvat van 200 liter. Voor een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter bent u over het algemeen zo’n € 3.500 kwijt, inclusief de installatie door een specialist.

Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde kosten van een zonneboiler en de gemiddelde besparing die u hiermee kunt behalen.

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro’s
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

De exacte kosten zijn afhankelijk van onder andere het soort zonneboiler en de capaciteit. Wilt u de exacte prijs weten voor een zonneboiler in uw situatie?